‘Ambitieuze klimaatplannen Rutte III kunnen niet rekenen op veel enthousiasme’

Nieuwsuur 3 november om 10 uur met Twan Huys

Ik weet niet of je gekeken hebt naar Nieuwsuur van 3 november om 10 uur met Twan Huys, over het klimaat? Afgezonderd dat er een vorm van bewondering uit moet gaan naar de aanwezigheid van de sprekers, had ik medelijden met hen allemaal, Ieder in rol en functie in waarde latend, vond ik het toch net een stam apen in het regenwoud die een indringer aangapen en niet weten wat ermee te doen. De klimaatjournalist geeft de hoop op. De ”Tesla-Koornstra’ kwam pas laat op dreef op het gegeven om huurders financieel te helpen aan nieuwe keukens. En sinds dat ik hem via Warner Philips bij de lancering van PHAROX Led lampen via hun bedrijf Tendris (is alweer ruim 10 jaar geleden) had leren kennen, vind ik het lovenswaardig dat hij met activistisch ondernemen geld heeft weten te verdienen. Gert-Jan Segers slaat in op de weg van het kabinet om CO2 af te vangen en op te slaan. Waarop de overbuurmannen-ondernemers RWE en Koornstra zeggen dat het en-en-en zal moeten zijn…. Die opmerking om niet één ding te doen om het klimaat te redden werkt al ruim 10 jaar niet. Het is net als aan je kinderen de keuze voorleggen dat ze mogen kiezen uit spruitjes, bloemkool, broccoli, boerenkool met aardappelen én friet. Dan is in 9 van de 10 gevallen de keuze friet, hoor! Sta je dan, met die groenten en-en-en klaargemaakt. Weggooien dus.

De enige wijze opmerking vond ik van die jonge klimaatexpert vanuit het publiek die naast de boer zat. “True pricing.” Daarmee kan de boer een eerlijke prijs krijgen voor minder consumptie. Maar zoals altijd in Nederland, is Nederland een handelsnatie. Dus consumptie bestaat ook óver de grens. En dan begeeft een land zich al snel op het concurrentie-ijs, dus moeten afspraken internationaal gemaakt worden. Om Nederland daarbij zo goed mogelijk te ondersteunen, vind ik dat regering Rutte III er goed aan doet om aan de Europese samenwerking te blijven bouwen. Ik vind het fijn dat dit ook de komende jaren zal gebeuren, met een reeds gekozen Merkel, Macron en overige EU-regeringsleiders.

Nieuwsuur 3 november om 10 uur met Twan Huys

Nieuwsuur uitzending van 3 november om 10 uur met Twan Huys

Tot slot zou ik mijn mening aan de aanwezigen en Twan Huys van de Nieuwsuur uitzending willen ventileren. Nederland is een klein land en loopt achter in Europa met slechts 4% duurzame energie. Laten we met z’n allen gaan voor wat de regering verkiest als één maatregel om voor te schotelen en daarmee de koploper worden. Maar omdat Nederland zo klein is, is derhalve de absolute carbon footprint van veel (net zo kleine en) grotere buitenlanden véél groter. En laat daar nou net een hoop mogelijk zijn om CO2 uitstoot te kunnen verminderen. Om het voorbeeld te noemen, in Ecuador is nú al een Nederlandse investering aan het werk die 30.000 ton CO2 per jaar reduceert. En dat is al het aandeel van 1 project. En ik heb in een voorgaand bericht op klad uitgerekend dat er in het buitenland zelfs minder kapitaal nodig is per ton CO2. Als Nederland als handelsnatie het voor elkaar kan krijgen om haar kennis en technologie vermenigvuldigend te implementeren, dan wordt er naar mijn mening óók voldaan aan de doelstellingen van Parijs, alleen niet binnen, maar buiten de landsgrenzen. Who cares? Met ons koloniale verleden zit dit toch in onze genen!

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d