We wachten al aantal maanden op de terugkeer van een stabielere open economische situatie om onze partnership internationaal weer vlot te kunnen trekken (in Honduras), een euvel dat niet alleen is veroorzaakt door COVID-19. In de omstreken zijn we zaken aan het onderzoeken in landen die een open economie hebben, Belize en El Salvador. Er is al een CMA in wording voor SDG 7 (sustainable energy) en er zijn meerdere CUAs voor o.a. SDG 15 (Life on Land), SDG 7 en 13 die Global-Climate kan helpen.
Ondertussen is er hard gewerkt aan een fantastische inspiratiepost dichtbij de natuur. De beleving van SDGs 15 en 12 (Responsible Production and Consumption) krijgt hiermee vorm, op eigen grondgebied, mede dankzij partner www.fluminia.nl.
Volledig opgebouwd uit materialen uit het bos, leren wij dat het beste bosbeheer wordt gedaan door te kappen, uiteraard zoals wordt verteld door bomen de ruimte te kunnen geven. Teveel bomen op 1 m2 zijn er om te verwijderen. Van hieruit zal schemer- en nachtelijke activiteit kunnen worden gemonitord. Hieruit zal dan duidelijk worden wat de beweging is van wilde dieren. En dat is van belang voor de ontwikkeling van onze nieuwste projecten onder de genoemde SDGs 12 en 15.
Het bos gelegen op eigen grond, is gesitueerd in Natura 2000 gebied, langs de Maas. Ieder najaar (november t/m januari) worden er wilde zwijnen gedreven. Maar op deze grond is er door de eigenaar geen toestemming hiervoor gegeven. Mogelijk zullen de dieren er gebruik van gaan maken om te schuilen?
Het bos op eigen grond heeft ook een diversiteit aan soorten bomen. Zo staan er eik, acacia, beuk, esdoorn, berk en notenboom, op een perceel zo klein als 2,5 are. De eerste 5 soorten zijn al wel 30 jaar oud, wat een wijze verscheidenheid al!
De behoefte voor monitoring voor de aanstaande SOC projecten is echter niet direct noodzakelijk middels dergelijke observatiepost. Dit gaat middels periodiek grondonderzoek (zoals in Nederland op 10cm diepte, verspreid over een perceel) met daarbij het gehalte aan koolstof (C) in de grond. De methode die gehanteerd wordt is geaccrediteerd door het RvA, en heet NIRS (TSC®), nabij-infrarode reflectie spectrometrie.
Een eigen observatiepost is echter een manier met eigenaarschap om beter in verbinding te kunnen komen met alles wat er zoal leeft om je heen in Natura 2000 bosgebied, ook ‘s nachts. En dat ook, heeft allemaal invloed op de bodem!