Visie: Primair voor natuur & dier. Secundair voor de mens, die economische systemen heeft verzonnen om CO2 reductie haalbaar te maken.
Missie: Gebalanceerd lokaal CO2 reductie realiseren in Non-Annex I landen. Klanten zijn exploitaties en Special Purpose Vehicles (SPV’s) van klimaatprojecten, door Nederlandse organisaties geïnitieerd of overgenomen.
Dit is de visie, respectievelijk missie van Rogier van Meenen met RDP Development. Hierbij zijn verhaal:
“Een week geleden teruggekomen en genoten van een duurzame vakantie met gezin in Bouillon (België), ga ik met RDP Development een extra uitdaging aan. Als monitoring expert van milieu-verbeterende energieprojecten vind ik (telkens) uit dat niet de theoretische, maar juist de praktische realiteit telt. Door pragmatisch en empirisch te onderzoeken stelt iedere theorie (model) vanuit het verleden zich bij. En risico’s en gevoeligheden worden (dan weer) vast- en bijgesteld.”
Op 27 juli 2017 was de feestelijke opening van het eerste afval-2-duurzame energie milieuproject met Rogier van Meenen. Spaanstalig verslag:
Persbericht
Op 27 juli 2017 heeft de officiële opening van het eerste Nederlandse afval-stortgas milieuproject in Ecuador plaatsgehad, die Rogier van Meenen heeft bijgewoond in het bijzijn van diverse autoriteiten vanuit Ecuador en de Nederlandse Ambassadeur voor Peru/Bolivia en Ecuador, Wiebe J. de Boer. Het betreft de groene stad Cuenca met ongeveer half miljoen inwoners op ongeveer 2.500 meter hoogte in het Andes gebergte. Het huishoudelijk afval van de stad wordt er sinds 2001 samengebracht in een vallei alwaar een grote ‘Bredase Bavelse berg’ is ontstaan. Nadat Rogier er in 2016 voor het eerst als ingehuurd monitoring expert kwam, kon iets meer dan een jaar later de vlag uit, volgens de burgemeester. Methaangas in stortgas, dat ontstaat door het ontbinden van het afbreekbare afval, wordt geleid door kilometers lang buizenstelsel naar een gasmotor. Die motor wordt aangedreven door het methaangas en produceert groene elektriciteit voor meer dan 1.500 huishoudens. Het methaangas dat anders niet zou zijn afgevangen en gebruikt in de motor (er staat een backup fakkel, zou de motor uitvallen), zou in afwezigheid van de Nederlanders in afgelopen jaren tot enorme bijdrage aan klimaatverandering hebben geleid, die zorgt voor opwarming van de aarde. Methaangas is namelijk 21 keer zo sterk broeikasgas als CO2 ! Door het project heeft Rogier bepaald dat meer dan 30.000 ton CO2 per jaar wordt gereduceerd. En de concessie voor teruglevering van elektriciteit loopt door tot 2029.
Als monitoring expert, alsmede sinds 2016 technisch projectleider vanuit BGP Engineers voor de publiek-private samenwerking (PPS) EBE, zorgde Rogier ervoor dat een technisch complex lokaal proces duurzaam aan de praat kon worden gebracht en aan de praat kan worden gehouden. In combinatie met zijn gebruikte technieken, talenten, passie en kwaliteit hebben ca. 80 dagen site visits – verdeeld over 6 missies – vanaf maart 2016 het positieve effect op een optimale bedrijfsvoering, die op afstand kan plaatsvinden.
Dat daarnaast zijn hart uitgaat naar verbetering van de balans tussen mens(elijke activieiten) in omgang met natuur en dier, is een drijfveer die mooi aansluit bij de doelstellingen van duurzame elektriciteit en CO2 reductie. Rogier hoopt op dit terrein voor Nederlandse ondernemers op meerdere internationale gebieden aan de slag te zijn voor duurzame ontwikkeling… Een relatie van Rogier, expert op het gebied van stortgasontwikkeling wereldwijd, aan het woord:
“Winning en benutting van stortgas was in de periode 1990-2010 in Nederland één van de belangrijkste maatregelen om broeikasgasemissies tegen te gaan (naast produceren van elektriciteit). De maatregel in Nederland is zo’n 30 jaar geleden op gang gekomen. Vanaf 1991 ben ik bij deze samenwerking betrokken geweest.
Als je technologie voor stortgaswinning elders op de wereld wilt implementeren, dan zul je lokaal een soortgelijke samenwerking (technisch, wetenschappelijk, organisatorisch-juridisch) moeten bevorderen. In het kader van CDM is een aantal CDM-projecten uitgevoerd, o.a. in Zuid-Amerika. Uiteindelijk waren de meeste projecten aldaar minder succesvol als gehoopt. Deze projecten zijn voor mijn gevoel misgegaan, doordat we wel de technologie hebben geëxporteerd, maar te weinig rekening hebben gehouden met lokale omstandigheden, als gevolg waarvan de gasvorming in de tijd zich aanzienlijk anders gedraagt als wat we in Nederland gewend zijn.“
Het is niet aan de monitoring expert om verantwoordelijk te zijn voor risico’s vanuit het verleden. Daarentegen kan hij wel zinnig raadgever zijn over voortvloeiende risico’s en gevoeligheden die op basis van zijn werk (pragmatisch en empirisch onderzoek) een (hernieuwd en bijgesteld) inzicht verschaffen in de toekomst (van verwachtingen en resultaten).
Vindt u al uw economische systeem voor CO2 reductie die bij u past? RDP Development is hierbij graag uw meewerkend raadgever:
- RDP Development werkt aan prestatie monitoring en is expert/projectleider in het private domein voor technisch empirisch support en optimalisatie van installaties voor de producten FIT (Feed-In Tariffs for sustainable energy generation) middels TMPC;
- Associatie Positive Climate Action Entrepreneurs werkt met RDP Development als adviseur mee aan producten VER (Voluntary Emission Reduction units) en CER (Certified Emission Reduction units) middels CUA en CMA.
Er wordt gericht op de duurzame marktsegmenten in Non-Annex I landen:
- Afval-2-duurzame energie met reeds een feestelijke opening op 27 juli 2017!
- Afvalwater-2-duurzame energie
- Duurzame energie bij agrarische bedrijven
- Duurzame energie efficiency industrie en gebouwde omgeving
- Duurzame energie uit kleinschalige waterkrachtturbines
Bent u Nederlandse ondernemer en geïnteresseerd in CO2 reductie in een Non-Annex I land waar u al succesvol actief bent? Neemt u dan gerust contact op met onderstaand telefoonnummer of email-adres. Uw duurzame plannen worden heel welkom geheten.
Met vriendelijke groet,
ir. R. (Rogier) van Meenen
Keyword(s): Afval, duurzame energie, referentie, BGP, EBE, EMAC
Comments(2)
Nederland gaat verder met broeikasgas reductie in Ecuador – Global Challenges Dutch Solutions! says:
10/10/2017 at 22:18[…] RDP Development gaat met Rogier van Meenen extra uitdagingen aan! augustus 31, 2017 […]
Rogier Van Meenen says:
22/11/2017 at 19:06Het is niet voor niets dat CO2 emissiereducties worden gezocht in de Afval-2 duurzame energie sector.
Vergeleken met bijvoorbeeld Waterkracht-2 duurzame energie, waarbij gemiddeld 2 ton CO2 per geïnstalleerde kW kan worden gereduceerd (afhankelijk van de energiemix – kolen-olie-gas-duurzaam – alwaar deze opwek plaatsvindt), reduceert de Afval-2 duurzame energie sector tussen 25 en 30 ton CO2 per geïnstalleerde kW. Succes met de uitdagingen !